Hemmafixare får böter för olovliga elinstallationer

På unt.se stod att läsa följande för en tid sedan:

Böter för hemmakopplad el

När polisen gjorde husrannsakan i en fastighet i norra Uppland, sedan elbolaget upptäckt att hushållet förbrukade dubbelt så mycket el som registrerades på mätaren, hittades en hemmagjord installation.

Installationen kunde ha gjort vattenrören strömförande eller bränt ned hela huset.

Enligt elbolaget stack det ut strömförande tampar från installationen som dessutom riskerade att göra varmvattenberedaren och alla varmvattenrör strömförande. Vid ett överslag hade inte heller säkringarna löst ut, med stor risk för brand.

Mannen i den barnfamilj som bor i huset erkände att han gjort installationen, trots att han inte hade tillräcklig kunskap och exempelvis inte kände till funktionen hos den så kallade nolledaren. Han döms nu till 100 dagsböter för olovlig kraftavledning och framkallande av fara för annan.

Källa: http://www.unt.se/tierp/boter-for-hemmakopplad-el–1849314.aspx

Detta är värt att betänka nästa gång du eller någon du känner har planer på att utföra elinstallationer själv. Konsultera alltid med en behörig elektriker innan du utför några ändringar i din elanläggning. Du som nätägare är ytterst ansvarig för att anläggning är säker. Om du vill försäkra dig om att du har en säker anläggning kan du höra av dig till hos så kommer vi hem till dig och går igenom anläggningen med dig.

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>